Friday, 5 April 2013

'Protection'

Teks: Sulatin Hananu binti Mohd Aris
Foto: Carian Google

Assalamualaikum...

Kita semua memerlukan 'protection' baik untuk diri sendiri, keluarga tersayang dan harta benda. Ya...hakikinya kita memang kena meminta kepada ALLAH Tuhan Sekelian Alam. ALLAH Maha Pengasih, Maha Pelindung, Maha Berkuasa atas segala-galanya. Kita manusia hanya mampu merancang hanya DIA sahaja yang menentukan setiap kejadian. Kita hanya mampu berdoa, berusaha, berikhtiar dan bertakawakal dan selebihnya biar Yang Maha Esa yang menentukan buruk baiknya. Kita sentiasa memohon yang terbaik. Apa yang saya ingin kongsikan bersama ialah selain mencari akhirat, kita juga perlu mendapatkan 'protection' duniawi yang berlandaskan Al-Quran dan Sunnah.


Kita memerlukan 'protection' untuk pendapatan kita, harta benda kita dan untuk orang-orang yang kita sayangi. Memang betul nyawa tidak boleh dinilaikan dengan wang ringgit, tetapi bagaimanakah nasib isteri atau suami, anak-anak, waris-waris dan segala hutang piutang yang ditinggalkan setelah kita tiada nanti? Setelah kita tiada atau dalam erti kata yang lain meninggalkan dunia yang fana ini menuju ke alam barzakh, adakah cukup dengan duit simpanan atau nilai harta benda yang ditinggalkan untuk orang-orang tersayang? Kita perlu menyiapkan segala-galanya bukan hanya untuk diri sendiri tetapi kepada orang-orang yang kita sayangi supaya tidak terjejas kehidupan kelak setelah kita tiada. Adakah segala wang ringgit dan aset yang kita tinggalkan mencukupi untuk keperluan mereka untuk 7 tahun atau 14 tahun akan datang? Oleh itu kita perlu merancang sebaik-baiknya dan sebijak-bijaknya.Dan 'protection' yang ditawarkan oleh memang berlandaskan syariah, undang-undang dan peraturan yang dirujuk daripada Al-Quran dan Hadis. Ia bersifat Islamik dan berlandaskan hukum syarak dan perlindungannya berkonsepkan sumbangan dan bantuan. 
Pemegang polisi hanya membayar bayaran yang minima tetapi akan mendapat perlindungan yang setimpal dan tiada tekanan dari segi mendapat rawatan, untuk membayar bil hospital dan sebagainya. Dan apabila cukup tempoh matang akan mendapat kembali sumbangannya selama ini. Tidak akan mendatangkan kerugian sekiranya kita mengambil langkah-langkah pro-aktif kerana sekiranya berlaku kehilangan nyawa, kemalangan, kehilangan anggota kekal, penyakit kronik akan diberikan pampasan mengikut polisi yang diambil.


Saya ucapkan TAHNIAH kepada mereka yang telah mengambil perlindungan yang diinginkan. Kita perlu sedar tentang hakikat kepentingan perlindungan masa kini. Yang sedihnya masih adal lagi yang buta tentang perlindungan ini, mungkin tidak tahu atau tidak kisah apa yang akan berlaku atau memang tidak mahu ambil tahu langsung. Kita perlulah menyediakan payung sebelum hujan tetapi jangan 'dah terhantuk baru nak terngadah'. Orang putih kata 'better late than never'.


Apabila sudah ada MINAT dilajakkan dengan TINDAKAN akan membuahkan HASIL yang diINGINI.Jadi kepada yang belum BERTINDAK dan BERMINAT mengetahui lebih lanjut tentang perlindungan yang sepenuhnya berlandaskan ISLAM ini boleh PM (private message) melalui facebook saya. Bukan hanya akan dapat perlindungan, pemegang polisi juga akan mendapat tabungan untuk kehidupan masa akan datang. 

Wallahu 'alam.Ikhlas:
Sulatin Hananu binti Mohd Aris
Agensi Imtiyaz
Senawang
Negeri Sembilan

2 comments:

  1. Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI
    Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI    ReplyDelete
  2. "Artikel yang sangat bermanfaat. Saya percaya ramai ibu yang nak amalkan tips ni tapi tak ada masa! Jom, pergi ke website pasal pengurusan masa ibu bekerja yg super sibuk dan nak jadi supermommy. Alhamdulillah, dah beribu-ribu ibu bekerja yang transform dan boleh amalkan parenting dan didik anak2 setiap hari. www.efficient2me.com
    "

    ReplyDelete