Friday, 5 April 2013

NEGERI SEMBILAN DENGAN ADATNYA

Teks: Sulatin Hananu binti Mohd ArisFoto: Carian Google
Sebut sahaja Negeri Sembilan (NS) semua orang Melayu di Semenanjung tahu bahawa negeri ini mempunyai satu amalan adat yang unik sejak sekian lama. Malah ia ditaati oleh warganya, orang melayu yang lahir dari nenek moyang yang berasal dari suku kaum Minangkabau dari Sumatera Barat di Indonesia.

Sebagai adat setempat, tidak banyak maklumat bersilang yang dapat dirujuk mengenai adat unik ini samada melalui buku atau rujukan lain. Tidak ramai cerdik pandai membuat kajian dan penyelidikan bersifat akademik dan ilmiah, kecuali beberapa orang anak Negeri Sembilan yang menggarapnya ke dalam buku seperti yang dikarang oleh Allahyarham Abu Chik, Allahyarham Tan Sri Samad Idris, Dr Nordin Selat  serta Dato’ Dr Mohd Rosli Saludin.

Besar kemungkinan selain orang Negeri Sembilan mereka kekok untuk mengkajinya disebabkan telo bahasa, adat resam yang asing kepada orang luar serta susur galur yang sukar difahami. Maka kuranglah  kajian atau penyelidikan yang boleh dimegahkan, agak nya...

Apa yang saya faham orang keturunan Minangkabau telah datang ke Negeri Sembilan  seawal tahun 1511. Ramai diantara perantau ini telah berkahwin dengan orang asli di sini dan mengembangkan adat perpatih yang telah lama diamalkan mereka di tanah Minangkabau. Mereka ini merupakan orang-orang yang suka merantau dan berniaga. Bukan sahaja dahulu malah hingga sekarang. Buktinya ialah yang membaiki kasut, membuat capal, membuat songkok, tukang jahit pakaian untuk lelaki dan wanita, berniaga makanan nasi Padang, nasi Kapau, menjual cicin batu akik dan berniaga di pasar-pasar malam, hampir semuanya dijalankan oleh orang-orang Minangkabau. Mereka ramai di Selangor, NS, Johor dan Perak. Orang Minangkabau tidak suka hidup berkuli. Mereka berkata dengan sebatang jarum dan sehelai benang mereka boleh mencari rezeki.

Foto: Carian Google
Itu tidak termasuk penghijrahan sementara mereka ketika hendak menyambut bulan Ramadhan dan hari raya Aidil Fitri setiap tahun. Beratus-ratus orang Minangkabau tua muda menaiki feri dari Pekan Baru atau Dumai turun di Melaka,  Port Dickson atau Port Klang untuk berniaga samada dengan bantuan orang tempatan atau  ‘dun sanak’ mereka yang telah ada di sini. Uniknya masyarakat ini mereka saling membantu sesama mereka dalam urusan berniaga. 

Mereka mula berniaga seawal hari puasa pertama hingga pada malam raya. Pada malam raya mereka akan mengadakan jualan murah hinggalah terbit fajar. Tujuannya untuk menghabiskan barang-barang jualan. Selepas itu mereka akan tidur dan berehat di rumah ‘dun sanak’ masing-masing dua tiga hari sebelum balik ke ‘nagari’ membawa wang hasil perniagaan. Yang datang berniaga berkala ini bukan PATI tetapi sebagai pelancong yang sah.

Berbalik kepada adat perpatih, ia dibawa dari tanah Minangkabau.
Asalnya adat ini diperkenalkan oleh seorang pemimpin Minangkabau bernama Sutan Balun yang bergelar  Dato’ Papatiah (sebutan minang) (Perpatih) Nan Sebatang. Mengikut ceritanya Dato Perpatih Nan Sebatang ada adiknya bernama Dato’ Tumangguang (sebutan minang) (Temenggong) yang mengembangkan adat Temenggung yang diamalkan di Johor dan beberapa tempat lain.

Adat Perpatih merangkumi aspek kehidupan masayarakat seperti perlantikan pemimpin, pengurusan adat dalam masyarakat, nikah kahwin, pemberian harta pusaka, pengadilan dan menghukum pelanggar adat.

Foto: Carian Google
Perlantikan pemimpin disini termasuk DYMM Yang Di Pertuan Besar. Berbeza dengan negeri-negeri beraja yang lain di Malaysia, raja memerintah untuk negeri ini tidak diwariskan dari bapa ke anak. Apabila berlaku kemangkatan raja yang memerintah, maka Dato’ Undang yang Empat iaitu YTM Undang Luak Sg Ujung akan mempegerusikan mesyuarat perlantikan raja yang baru bersama YTM Dato’-Dato’ Undang Luak Jelebu, Johol dan Rembau. 

Undang Luak Sg Ujung adalah merupakan Dato’ Undang yang paling kanan diikuti oleh Jelebu, Johol dan Rembau. Pemilihan yang dibuat oleh Dato’-Dato’ Undang Luak  untuk pengganti raja adalah ke atas seorang anak raja  dikalangan kerabat diraja.  Seketika jenazah Almarhum akan diusung untuk dikebumikan YTM Dato Undang Luak Sg Ujung akan membuat pengumuman rasmi pengganti raja yang mangkat.  Sebagai contoh, perlantikan DYMM Tuanku Muhriz Ibni Almarhum Tuanku Munawir adalah menggantikan bapa saudaranya Almarhum Tuanku Jaafar. Ayahanda Tuanku Muhriz adalah adik beradik dengan Almarhum Tuanku Jaafar.

Selain perlantikan raja memerintah, Dato’-Dato’ Undang luak juga tidak mewariskan jawatannya kepada anak masing-masing. Mereka dilantik dalam kerapatan adat yang dihadiri oleh Dato’Dato Limbago (Lembaga) dalam kalangan sukunya. Begitu juga Dato’ Limbago mereka juga dilantik dalam kerapatan adat yang dihadiri oleh Buapak-Buapaknya. Kerana itu bila wujud sistem demokrasi ala barat dinegara kita, adat Perpatih telah lama mendahuluinya.

Kesimpulannya berkumpul dan berbincang adalah amalan orang-orang Negeri Sembilan sejak dahulu. Lantaran itu keakraban adik beradik dan saudara rapat menjadi begitu sinonim. Nak kenduri kecil sekalipun biasanya adik beradik akan berkumpul untuk mengambil keputusan serta masing-masing menentukan sumbangan yang akan diberi kepada majlis yang hendak diadakan itu.

Foto: Carian Google
Dalam adat Perpatih di NS, harta pusaka ialah sebuah rumah yang didirikan atas tanah pusaka beserta sawah padi. Harta pusaka ini diberikan kepada anak perempuan yang tua dalam kalangan adik beradik seibu sebapa. Ini kerana kakak yang tua adalah sebagai pemegang amanah atas tanah pusaka itu. Sekiranya ada mana-mana adik beradik yang kurang kemampuan atau miskin disebabkan penyakit atau kurang upaya, maka diatas tanah dan rumah pusaka itu tempat membina kehidupan. Tanah pusaka ini juga dikenali sebagai ‘tanah adat’ yang tidak boleh dijual atau digadai. Harta berkenaan telah diakadkan oleh nenek moyang yang bersilih ganti sejak beratus tahun dahulu untuk keluarga itu supaya dipindah milik ke generasi seterusnya. Sekiranya dikatakan pembahagian itu tidak mengikut syarak, rasanya tidak tepat juga kerana wujudnya akad dari tuan punya sebelum itu. Anak-anak lelaki dan perempuan tetap menerima pusaka yang dikumpul oleh ibu bapa mereka. Harta ini akan dibahagikan mengikut hukum faraidh.

Ada cerita lama yang telah tersebar dari mulut ke mulut sejak dahulu hingga sekarang mengatakan orang luar yang berkahwin dengan perempuan Negeri Sembilan si suami akan keluar sehelai sepinggang dari rumahnya apabila berlaku perceraian hidup atau mati. Memang kasihan bila mendengar cerita itu. Kalau ada yang keluar rumah sehelai sepinggang, menunjukkan si suami itu tidak ada apa-apa harta sepencarian dengan isterinya sepanjang perkahwinan mereka. Si suami mendiami rumah pusaka isteri sejak dari berkahwin. Sekiranya ada harta sepencarian mereka, ia tetap akan dibahagikan secara faraidh. Adat Perpatih mengatakan:

Agama itu dijunjung, adat itu dikelek.
Adat bersendikan hukum, hukum bersendi syarak - Kitab Allah.

Biar mati anak jangan mati adat. Ramai orang luar mengangap orang yang mengamalkan adat perpatih sanggup mati anak dalam mempertahankan adat.  Kata-kata itu hanya merupakan prinsip yang dipegang. Pengikut adat perpatih akan mempertahankan adatnya dengan cara yang tegas. Mati anak sedih sekeluarga mati adat rosak senegeri – demikianlah nisbah pertimbangan dan falsafah dalam mengamalkan adat itu.

Seperkara lain yang dimomok-momokan ialah orang luar yang bernikah dengan perempuan NS kena ‘masuk suku’. Malah dua kata-kata ini menjadi gurauan bernada lucah.

Foto: Carian Google
Masuk suku membawa maksud masuk ke dalam salah satu suku yang terdapat di NS kerana dalam masyarakat NS terdapat banyak suku dalam sesebuah kampung itu. Suku tertentu tidak tinggal dalam kejiranan suku mereka sahaja. Untuk senang memahami katakan A ialah lelaki luar yang bukan dari masyarakat bersuku. A boleh mencari ‘saudara angkat’ dari kalangan orang bersuku dan masuk ke dalam suku saudara angkat itu.

Sekiranya A mempunyai saudara angkat yang bersuku Payakumbuh maka dia akan di ‘kodin’ (kedim) melalui upacara kerapatan suku itu. Ia merupakan satu majlis kenduri yang dihadiri masyarakat kampung dimana Buapak suku itu akan menjadi ketua majlis dan Dato’ Limbago suku Payakumbuh sebagai Penyaksi Kehormat. Bapa angkat tadi akan memberitahun secara rasmi kepada Buapak akan asal usul si A dan hasratnya untuk masuk suku Payakumbuh. Seterusnya Buapak akan menghadap serta menyampaikan sembah kepada Dato’ Limbago mengenai perkara yang sama. Ketika itu Dato’ Limbago dikhaskan tempat duduknya dengan litupan kain lelangit di atas kepala dan atas tilam pandaknya.

Setelah melalui beberapa  tanya dan jawab dalam hamburan kata-kata yang penuh beradat serta pepatah petitih, Dato’ Limbago akan memberikan keputusannya. Sekiranya diterima pengumuman akan dibuat menyatakan si A mulai saat itu adalah orang bersuku Payakumbuh dan taat kepada suku itu. Perkara itu akan tersebar menjadi pengetahuan umum di kampung itu.

Setelah masuk suku A akan bernikah dengan X mengikut adat istiadat suku masing-masing.  Yang perlu dielakan dalam perkahwinan masyarakat NS ialah perkahwinan sesuku. Sekiranya berlaku juga, ada tatacara keadilan adat akan dibuat.

Kenduri ber ‘kodin’ akan dibuat secara penuh adat istiadat dengan sembelihan seekor atau dua ekor kambing dimana satu dari kepala kambing berlilit perut panjang yang telah dimasak lauk akan dihidangkan kepada Dato’ Limbago dan Buapak diatas dulang tembaga yang ditutup tudung saji berbalut kain kelingkan (jenis manik berkilat). Tetamu yang hadir akan turut dijamu makan nasi dan kuih muih tradisional NS seperti buah ‘sopang’, kuih ‘koci’, penganan talam, kuih cucur dan lain-lain.  Pendek kata kenduri itu amat meriah sekali.

Adat ber ‘kodin’ jarang sangat berlaku sekarang. Pemodenan kehidupan telah mengetepikan adat istiadat. Puncanya generasi pelapis sudah tidak tahu mengurus adat suku masing-masing. 

                     Tau nang dulu-dulu pado nang lamo-lamo
Tau nang lamo-lamo pado nenek moyang
Tau dek nengok, pandai dek muek

Banyak lagi huraian boleh dibuat mengenai adat perpatih kerana ia merupakan cara hidup dalam masyaraskat orang Negeri Sembilan.

Rasanya cukup setakat ini ada masa lain kali boleh disambung J

1 comment:

  1. Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI
    Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI    ReplyDelete