Friday, 5 April 2013

Bagaimana Mula Katering (Bahagian ke 2)

Teks: Sulatin Hananu binti Mohd Aris
Foto: Carian Google

Maaf atas kelewatan bersiaran di alam siber ini kerana menguruskan beberapa urusan persendirian. Disini saya akan menyambung mengenai bab yang lepas.Perkhidmatan menyediakan sajian makanan atau lebih dikenali dengan nama katering merupakan sebuah perniagaan yang semakin mendapat tempat dalam kalangan usahawan dan syarikat pada masa ini. Dengan menggunakan perkhidmatan katering ini sesebuah majlis akan sentiasa berada dalam keadaan teratur dan mengikut jadual yang telah ditetapkan. Namun begitu masih ramai dalam kalangan masyarakat yang masih berasa ragu-ragu untuk menggunakan perkhidmatan ini berikutan mereka tidak mengetahui hasil atau mutu produk makanan yang disajikan itu. Dengan menggunakan kaedah pemasaran dan kajian yang betul, sesebuah syarikat katering mampu untuk mengatasi masalah tersebut.


Ada yang bermula dengan kecil-kecilan dan ada yang mula dengan skala yang besar dengan harapan dapat memberikan kemudahan kepada masyarakat umum amnya. Bisnes katering ini memerlukan kecekapan memasak dan mutu rasa makanan yang dihasilkan wajiblah konsisten supaya dapat mengembangakn ke pasaran yang meluas diluar sana. Selain daripada itu semangat kerja yang tinggi dan beretika akan menjadikan segala urusan katering dan masakan berjalan lancar dan teratur mengikut jadual yang diminta oleh pelanggan. 


Antara faktor lain yang membawa ke arah kejayaan katerer adalah masakan dimasak oleh tukang masak yang berpengalaman dan efisien, penghantaran perkhidmatan yang tepat pada masanya serta kecekapan inventori dan penghantaran yang berdisiplin.Pada syarikat yang besar bolehlah membuat profil syarikat kerana ini diharapkan akan lebih memberikan kesan positif kepada strategi pemasaran. Ia haruslah selari dengan perkembangan pertumbuhan sesama dan saranan kerajaan yang menyarankan agar rakyat Malaysia mencintai hasil masakan negara Malaysia.
*bersambung...

1 comment:

  1. Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI
    Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI    ReplyDelete