Friday, 5 April 2013

Bagaimana Mula Katering (Bahagian Ke 3)

Teks: Sulatin Hananu binti Mohd Aris
Foto: Carian Google

Objektif, matlamat dan hala tuju bagi seseorang katerer atau syarikat katering adalah menjalankan bisnes katering yang akan menghasilkan mutu dan kualiti makanan yang bersih, halal dan sihat serta mampu dinikmati oleh setiap pelanggan di Malaysia dengan harga yang berpatutan, tidak membebankan dan dapat menyediakan pelbagai jenis masakan dan makanan sebagai platform memperkenalkan dan mengekalkan makanan tempatan pada rakyat Malaysia khususnya dan pelancong luar amnya disamping memberikan kemudahan setempat untuk majlis-majlis rasmi samada yang besar atau yang kecil.


Katerer yang menjalankan perkhidmatan penyediaan makanan samada secara kecil-kecilan mahupun pada peringkat yang lebih besar seperti perkhidmatan katering untuk majlis-majlis tertentu. Terdapat pelbagai jenis masakan yang boleh dipilih mengikut cita rasa pelanggan. Mereka hanya perlu memaklumkan jenis majlis yang bakal berlangsung dan katerer akan mencadangkan jenis masakan yang bersesuaian berdasarkan sasaran tetamu. 


Katerer juga boleh menyediakan perkhidmatan membekalkan makanan kepada mana-mana organisasi untuk pekerja mereka contohnya dalam sektor perkilangan atau pembuatan yang rata-ratanya bekerja mengikut syif-syif tertentu. Perkhidmatan yang diberikan dapat membantu mengawal tahap produktiviti pekerja dan kilang dengan tidak perlu keluar untuk mendapatkan makanan. tetapi sebelum itu perlulah melalui perjanjian secara kontrak antara katerer dan organisasi terlibat.

Katerer perlulah mengkategorikan beberapa produk masakan untuk memudahkan pelanggan memilih sesuatu cita rasa mengikut keperluan mereka. Ada yang terdiri dari masakan tempatan, masakan Indonesia, masakan Thai, masakan Cina, masakan India, masakan Arab, masakan barat dan lain-lain.Perkhidmatan katering ini mendapat sambutan ramai ketika menjelang musim perayaan dan cuti sekolah. Hal ini terjadi kerana pada masa tersebut orang ramai lebih gemai bersantai berbanding dengan memasak.

*nantikan sambungannya, bahagian akhir...

1 comment:

  1. Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI
    Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI    ReplyDelete