Friday 5 April 2013

Bagaimana Mula Katering (Bahagian Akhir)

Teks: Sulatin Hananu binti Mohd Aris
Foto: Carian Google






Katerer perlu mengikut beberapa pendekatan proses dan prosedur yang telah ditetapkan kepada pelanggan korporat yang mahukan perkhidmatan katering dalam menyiapkan dan mengedarkan makanan kepada pelanggan. Hal ini dilaksanakan supaya segala proses permintaan, penghantaran dan penyempurnaan kerja berjalan lancar seperti yang diharapkan oleh pelanggan. Sebagai contoh katerer membuat rundingan dengan pelanggan, memilih jenis produk makanan atau masakan, mendapat persetujuan bersama dan akhirnya menunggu perlaksanaan dibuat.


Selain daripada memberikan perkhidmatan penyediaan makanan, katerer perlulah melibatkan diri dengan aktivti kemasyarakatan dan kebajikan. Ini juga  memberikan peluang dan idea kepada perniagaan katerer. Namun janganlah membantu kerana inginkan ganjaran tetapi bantulah dengan ikhlas, mudah-mudahan akan mendapat rezqi yang berpanjangan dan berkat.


Perniagaan makanan bermasak dikaitkan dengan kemahiran seseorang. Tidak semestinya seseorang yang tidak pandai masak tidak boleh menjalankan bisnes katering ni tetapi perlulah ada minat dan cita-cita serta konsisten dalam melakukan pekerjaan.



Penyediaan makanan dan cara-cara hiasan dalaman yang lebih baik boleh difikirkan oleh setiap pengusaha bisnes katering ini hanya untuk menarik minat pelanggan terhadap bisnes yang dibuat.

Selain memulakan bisnes katering secara kecil-kecilan, perniagaan ini lebih mudah diurus kerana tidak perlu menyediakan kertas kerja cukup dengan cara berbelanja yang bijak. Yang paling penting pelanggan tidak berhutang kerana jualan secara tunai ini dapat mengelakkan masalah kewangan. 



Wallahu 'alam


No comments:

Post a Comment